הממלכה הקטנטנה מאת אתגר קרת, איורים: תמי בצלאלי
"הממלכה" היא חבורה של ארבעה ילדים: מלך, יועצו החכם, ושני פשוטי עם.
ארבעת תושבי הממלכה מרוצים מחייהם וחיים בשלווה. האידיליה מופרת כאשר אחד מפשוטי העם מתאהב בעלמה מממלכה אחרת ועובר לממלכה שלה. פשוט העם שנותר לא יכול לשאת את הבדידות ומבקש לצאת. המלך והיועץ מאשרים לו, ומכתביו מספרים שהוא הצטרף לממלכה של חברו ושל העלמה, שבינתיים נולד להם תינוק. בצילומים שמצורפים למכתבים הוא נראה מאושר.
המלך ויועצו שמחים בשמחתו של נתינם האהוב, אך לצד השמחה הם מבינים שללא נתינים אין ממלכה, ושהמלך יאלץ לוותר על כתרו. המלך מחליט לפזר את הממלכה, ומאחר שחוקים וטקסים חשובים מאוד בממלכה הקטנטנה, הוא מתיישב לכתוב את חוק פיזור הממלכה, רגע לפני שהוא חותם על החוק בחותמת המלכותית (שמצוייר עליה תות) מציע היועץ הנאמן שלו להפוך לנתין כדי שהממלכה תוכל להמשיך להתקיים. בהצעה זו מוכן הנתין למעשה להקריב את חייו הנוחים למען המלך האהוב שלו. המלך מסכים.
הממלכה ממשיכה להתקיים, אבל הפתרון אינו מושלם וגובה מחיר נפשי הן מהמלך והן מהיועץ לשעבר. הם מתגעגעים זה לזה.
המלך, האחרון שדבק בממלכה – בחוקים הנוקשים שלה ובמנהגיה, מחליט לבסוף לזנוח את החוקים ואת הסדר הישן, לטובת הקשר בלתי אמצעי עם חברו הטוב. הממלכה מתפרקת, אבל הפירוק, השחרור מהכבלים ומהחוקים, מאפשר לכל ארבעת הנתינים למצוא את אושרם בקשרים קרובים, חבריים ורומנטיים. סיום זה מציב את ערך החברות והקרבה בין אנשים כערך הנעלה מעל כל חוק וסדר חברתי.
האיורים מרהיבים ועשירים בפרטים, ומזמינים לצלול לתוכם ולפענח אותם. הם מעניקים לסיפור הקשרים ספרותיים ותרבותיים רבים, שלא מופיעים בתוך הטקסט, ויש להם חשיבות מכרעת בהבנת הסיפור.
תותים מופיעים בעלילה ובאיורים. התותים באיורים מופיעים לעתים בגודלם האמתי, ולעתים הם ענקיים יחסית לילדים. או אולי ההיפך – לעיתים הילדים בגודלם האמתי ולעיתים הם זעירים. שינויי הגודל האלה מהדהדים את הספר "אליס בארץ הפלאות" שיש הרואים בו סיפור המלווה את אליס בתהליך החיברות וההתבגרות שלה.
נתיני הממלכה מעבדים שדות תות, שדות התות מהווים ארמז לשיר "שדות תות לנצח" שכתב ג'ון לנון על ילדותו:
"תן לי להוביל אותך
אני הולך אל שדות התות
דבר אינו אמיתי
… אתה לא מבין את כל מה שאתה רואה
קשה להפוך להיות מישהו
אבל בסוף זה מסתדר…"
הממלכה מצויירת כטירה ענקית – מזכירה את הטירה של דיסני – ארץ הדימיון ללא גבולות. הטירה-ממלכה בנויה על ספר – דבר הרומז על האפשרות שהממלכה היא דימיונית בלבד, יצירה ספרותית, קיימת רק בתודעה של הקורא. חיזוק לכך מופיע באיור המתאר את הממלכה ואת הממלכה השכנה – הממלכה השכנה דומה מאוד לכוכב הזעיר של הנסיך הקטן – יצירה ספרותית בדיונית נוספת שעוסקת בבן מלוכה, נתינים וחוקים.
ברבים מהאיורים מופיע לוויתן – הדהוד לסיפורו של פינוקיו שלוויתן בלע אותו, והיציאה מבטנו היוותה עבורו לידה מחדש או מעבר לשלב הבא בחייו. כמו אליס בארץ הפלאות, שהזכרתי קודם, גם סיפורו של פינוקיו הוא סיפור התבגרות.
האֶרמזים וההקשרים שמופיעים בסיפור ובאיורים הופכים את הסיפור לסיפור על-גילי, כזה שגם מבוגרים ימצאו בו עניין. "הממלכה הקטנטנהה" הוא מסוג הספרים שחוזרים אליהם שוב ושוב, ובכל פעם מגלים בהם עומק חדש.
רונית ש' דינצמן